Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Mausoleul Familiei Filișanu, FiliașiCod 1393


Mausoleul-capelă a fost construit între 1865-1868 de arhitectul Theofil von Hansen, responsabil și cu extraordinara capelă de pe domeniul Stirbey din Buftea. La o privire mai atentă, cele două estetice construcții se aseamănă foarte mult. Cea din Dolj a fost ridicată în stil neogotic cu influențe italiană.

Clădirea este ridicată de către Dimitrie Filisanu, un boier ce a marcat evoluția acestui oraș, devenind o adevarată personalitate istorică.

Arhitectul s-a inspirat în ridicarea mausoleului de un model francez.

Ansamblul istoric este alcătuit din mausoleu, înconjurat de un zid de incintă. Deși în mod normal nu se poate intra în incinta clădirii, se poate trece foarte ușor prin zidul spart ce înconjoară mausoleul.

Dimitrie Filişanu, om cu minte luminată şi un suflet plin de o curată şi adevarată pietate către Dumnezeu, oţelit din fragedă copilărie în lupta pentru apararea vetrei strămoşeşti şi a credinţei, şi-a pus viguros amprenta pe istoria localităţii Filiaşi. Peste timp, după 260 de ani (în 1896) un alt Filişanu, şi tot Dimitrie, ctitoreşte la Filiaşi un spendid edificiu, Capela Filişanu .Lucrată cu meşteri francezi, acestă capelă este moştenirea de suflet a Smarandei şi a lui Dimitrie Filişanu, lăsată locuitorilor acestei aşezări, care se mândresc că în acesta localitate s-au născut şi au trăit asemenea oameni.
Filişanu, Dumitru, om politic, filantrop (N. 1808 Craiova – m. 27 mai 1883), Tatomireşti (îngropat în capela familiei din Filiaşi), urmaş al lui Dumitru Filişanu I a participat la revoluţia de la 1848, Unirea Principatelor din 1859.

A avut rangurile de serdar (1839), paharnic (1841), mare agă (1850).

În anul 1839 era prezidentul Magistratului Craiova. După declanşarea revoluţiei de la 1848 a fost numit cîrmuitorul judeţului Dolj.

A făcut parte din comisia privind eliberarea robilor ţigani, pentru cele cinci judeţe ale Olteniei.

În anul 1859 a fost ales deputat din partea judeţului Mehedinţi unde avea proprietăţi.

Îşi aduna cărţi în bibliotecile de la Craiova şi Bucureşti, despre a căror valoare se vorbeşte şi în prezent.

A înzestrat cu cărţi ctitoriile familiei sale din Bâlta, Tatomireşti, Filiaşi.

Capela construită de el la Filiaşi, ce a rezistat timpului, a devenit monument istoric al ţării.

S-a preocupat de construirea unui spital la Filiaşi care a fost organizat, după decesul său, în conacul familiei sale de la Filiaşi, donat statului cu clauză testamentară.




Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14220244