Biblioteca Judeţeană din Drobeta Turnu-Severin a fost fondată în anul 1921 prin dania lui Ion Gheorghe Bibicescu, om de cultură şi guvernator al Băncii Naţionale (între anii 1914-1924).
Născut în anul 1848, la Ceneţi, în acea perioadă reşedinţa de judeţ a Mehedinţiului, Bibicescu s-a distins în viaţa publică a României ca ziarist şi economist, colaborator al lui C.A. Rosetti la “Românul”. Mai este cunoscut şi ca folclorist, dar despre acest lucru este foarte puțin cunoscut.
În data de 22 iulie 1921, Bibicescu donează propria sa colecţie de cărţi pe care o deţinea în Bucureşti, oraşului Drobeta Turnu Severin, adăugând actului de donaţie statutul “Bibliotecii populare I. G. Bibicescu”.
Deputatul de Mehedinţi Teodor Costescu grăbeşte votarea donaţiei şi a statutului anexat ca lege. Alături de cărţi (30.000 de volume) Bibicescu donează şi o importantă colecţie de numismatică.
În anul 1925 colecţia de carte din donaţia lui Bibicescu şi-a găsit un loc stabil în Palatul Cultural construit prin finanţarea lui Theodor Costescu.
Într-o sală mare și alte trei mai mici, dar destul de spațioase, s-au așezat în dulapuri artistic executate, cărți adunate o viață întreagă cu multă trudă de marele donator.
Fondul de carte donat de către Bibicescu şi alţii Bibliotecii din Drobeta Turnu Severin este integral bun, nimic banal, totul reţine atenţia.
Piesele nu sunt vechi; cele mai multe cărţi manuscris sunt copii din secolul al XIX-lea, reproducând însă manuscrise şi texte vechi care, iniţial, au circulat în secolele XVI-XVII: cronografe, cronici, legende apocrife.
Omogenitatea tematică excepţională, precum şi valoarea istorică documentară a cărţilor donate denotă faptul că ele nu au fost achiziţionate întâmplător şi s-a mers pe firul permanenţei valorilor istorice naţionale.
Acest lucru reiese din tematica lucrărilor care tratează subiecte despre Dacia romană, Ţara Românească, Moldova şi Transilvania. Bibicescu a încercat să strângă orice notiţă, orice fapt cât de mărunt referitor la pământul românesc care se vor vrea a fi acte doveditoare a trecerii noastre pe aceste meleaguri, mărturii ale existenţei noastre în timp.
Actuala locație a Bibliotecii Județene este găzduită în casa în care a intrat Regele Carol I și a semnat prima proclamație în calitate de domnitor al României la 8 mai 1866. Evenimentul este marcat printr-o placă inaugurată la 8 iunie 1933 de către Regele Carol al II-lea.