Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Casa Memorială Nicolae Titulescu, Nicolae TitulescuCod 1700


La scurtă vreme, după ce în 1907 răsculații au incendiat casa lui Gheorghe Burca, Nicolae Titulescu s-a căsătorit cu Caterina Burca. Acest eveniment l-a determinat pe tatăl fetei să renunțe la refacerea conacului și să-i propună lui Nicolae Titulescu să-și construiască o casă pe măsura poziției sale. Construirea casei a fost terminată în 1910, așa cum se observă din inscripția de pe pavimentul de la intrare.
În semn de respect față de arhitectura noastră tradițională, Nicolae Titulescu a decis înalțarea unei case în care regăsim multe elemente de arhitectură specifice cultelor oltenești.
Casa are patru intrări și două fațade, cu terase semirotunde pentru fațada dinspre râu și cu terase dreptunghiulare la fațada principală. Ambele terase sunt străjuite în partea stângă a clădirii de un turn cu trei niveluri. Din terasa etajului, situată către râu, care crește de peste două decenii un arbust a cărui specie a rămas neidentificată până astăzi. El reprezintă una dintre atracțiile turiștilor ajunși la Casa Titulescu.
În perioada anilor 1907-1941, Casa Titulescu a servit ca loc de odihnă și recreere pentru familia Titulescu. Sediul administrativ al moșiei se află într-o clădire construită alături de către mama lui Nicolae Titulescu în 1899.
După 1940 (până în 1949) casa Titulescu a fost în administrarea Academiei Române, care, conform voinței testamentare a lui Nicolae Titulescu, a înființat între 1945 și 1949 o bibliotecă sătească și o școală populară.
În 1949 casa a intrat în posesia mai multor instituții.
Până să fie declarată casa memorială în 1982, vreme de 32 de ani imobilul a fost întrebuințat ca depozit de îngrășăminte chimice, grajd pentru oi, sediu de IAS, CAP și de primărie. În 1982 a fost afiliat la Muzeul de Istorie, ca secţie, Casa memorială Nicolae Titulescu, înfiinţată de profesorul Traian Zorzoliu.
După 1989, casa și terenul au rămas în grija primăriei, iar mai târziu imobilul a fost preluat de Consiliul Județean, ca bun al domeniului public, și administrat de Muzeul Județean Olt.
Colecțiile cuprind obiecte personale, de costum si piese de birou, mobilier, fotografii, documente, corespondență referitoare la viața și activitatea diplomatului român Nicolae Titulescu (1882 – 1941). Din 24 februarie 2000 a devenit secție a Muzeului Județean Olt.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14055193