Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Biserica Sfânta Treime, Cârlogani, CepariCod 1704


În centrul satului Cepari, ca o mărturie a vremurilor trecute, dar și prezente, se află biserica parohială cu hramul „Sfânta Treime”. Ea a fost construită de locuitorii satului „la anul 1750 din zid de cărămidă”.
Biserica a fost pictată pentru prima dată în anul 1754 de către un meșter renumit în arta bizantină.
Prima renovare a bisericii a avut loc în 1892, fiind finalizată și redeschisă oficial în ziua de 14 octombrie 1893 și sfințită de un sobor de preoți.
Forma bisericii este cea de “corabie” în stilul ortodox bizantin. Zidurile groase de circa un metru au făcut posibilă stabilitatea și rezistența ei de-a lungul anilor.
În 1949 s-au făcut reparații radicale și pictură, iar în 1968 s-a electrificat biserica și s-a restaurat pictura. În anul 1995 s-a acoperit biserica cu tablă nouă și s-a restaurat pictura, iar în anul 2000 prin dania preotului paroh Dobrescu Sorin s-a construit casa parohială. Datorită vechimii, biserica a suferit numeroase degradări și astfel în anul 2002 după ce au fost luate aprobările legale prevăzute de lege s-a trecut la lucrările de consolidare și restaurare totală. Pictura a fost restaurată în anul 2004.
Teritoriul comunei Cârlogani, condițiile fizico-geografice existente au constituit un mediu prielnic așezărilor omenești încă din cele mai vechi timpuri. Resturile de cultură materială descoperită pe valea Balsoara datează încă din epoca de piatră și epoca bronzului.
Cercetările documentelor de arhivă, a toponimelor, hidronimelor și a legendelor întăresc ideea că satele componente au existat înainte de construirea satelor feudale românești.

Cel mai vechi sat atestat documentar este Cepari amintit la 3 februarie 1559. Referitor la denumirea satului Cepari există mai multe explicații unele ducându-ne la cultivatorii de ceapă, având o curioasă îndeletnicire în a cultiva cu predilecție ceapa pe care o comercializau.
Reședința de comună, satul Cîrlogani, este atestat documentar din 18 aprilie 1630, iar celelalte sate precum Beculești din 1812 și Scorbura din 1828.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Cârlogani se ridică la 2.329 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.883 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (96,44%). Pentru 3,52% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (95,71%). Pentru 3,52% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



12518342