Casa a fost construită în anul 1926 de cel care îi dă și numele, Albert Theiler, pe ruinele fostului Hotel Metropol.
Hotel Danubiu, devenit Metropol a fost construit în jur de 1850.
În mai 1864 a fost cazat aici Cuza, în drumul său de la Giurgiu – Cernavodă – Kustendje – Constantinopol. Hotelul avea două intrări: la str. Ovidiu și str. Elena și era adăpost pentru reprezentanții diplomatici și militarii ruși, având la parter faimoasa cafenea High Life unde prezida Al. Macedonski (1854- 1920) întâlnirile revistei literare „Literatorul”.
La 1880, în ograda din spatele clădirii funcţiona litografia şi fabrica de ambalaje a fotografului M.R Baer, iar în anii ’20, la parter se găsea cel mai asortat debit de tutun din Capitală, care oferea, în afara „specialităţilor C.A.M.”, „accesorii şi cadouri pentru fumători, produse marca DUNHILL şi altele, cu renume stabilit”.
Între anii 1894 și 1896 hotelul a fost renovat, remobilat modern și redeschis.
În acele vremuri se organizau aici bal anual, cafe concert și serate dansante.
Datele istorice menționează că aici a funcționat în 1913 cinema Venus iar din 1916 se spune că a fost un „cuib de prostituție”
Hotelul Metropole a fost demolat în anii 1930 odată cu Banca Danubiana (fosta Națiunii – R), cu Hanul Zlătari și cu Palatul Jockey-Club pentru lărgirea Pieței Palatului Regal și lărgirea Caii Victorii.
Albert Theiler a făcut parte din conducerea comunităţii Israelite în urma alegerilor din 7 mai 1922, alegeri efectuate sub preşedenţia ajutorului de primar Gr. Roşu. Astfel, Theiler a fost numit vicepreședinte.
Documentele istorice arată faptul că Theiler a deținut și hotelul Regina, ce a devenit în perioada interbelică unul dintre cele mai cunoscute locuri de cazare.
Arhitectura și caracteristicile imobilului au fost păstrate până în prezent, fiind alcătuit din subsol, parter și două etaje.
Fațada clădirii este mai sobră, având o orizontalitate marcantă.
Intrarea principală este specială datorită coloanelor şi stâlpilor adosaţi care ies în evidență, este și foarte spațioasă, și denotă o decoraţie terminală simplă.
Pilaștrii adosați cu capitel compozit încadrează ferestrele centrale de pe cele două etaje.