Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Statuia Fata la Mare, ConstanțaCod 1167


Statuia Fata la mare este unul dintre monumentele istorice ale județului Constanța. Aceasta a fost realizată de către sculptorul Cornel Medrea în anul 1691.

Corneliu Virgiliu Medrea (n. 8 martie 1888, Miercurea Sibiului – d. 25 iulie 1964, București) a fost un sculptor și profesor de sculptură român, membru corespondent al Academiei Române.

Cornel Medrea s-a născut în 1888 în comuna Miercurea Sibiului, într-o familie originară din comuna Galda de Jos. După studii liceale la Alba Iulia și la Școala de Arte și Meserii din Zlatna, Medrea urmează Școala de Arte Decorative din Budapesta (intre 1909-1912), unde a lucrat cu sculptorul György Zala. Între anii 1912-1913 a întreprins călătorii în diverse țări europene, vizitând muzeele de arte plastice.

Din 1914 participă la Saloanele Oficiale din București, la expozițiile grupărilor „Tinerimea artistică”, „Arta română” etc. Expune la Bienala din Veneția (în anii 1928, 1938, 1956 și 1958) și la multe alte manifestări artistice din străinătate.

Între anii 1939 – 1964 a fost profesor de sculptură la Academia de Arte Frumoase din București (respectiv Institutul „Nicolae Grigorescu”). În anul 1955 a fost ales membru corespondent al Academiei Române.

Cornel Medrea a practicat toate genurile sculpturii, cultivând forme pline, robuste, având ca ideal simplitatea realității. Portretele, seriile de maternități, evocările istorice (Dragoș Vodă și Zimbrul), reprezentările alegorice (Atlas, Pescarii, Victorie) converg spre manifestarea unei plenitudini, a unui optimism bazat pe afirmarea imaginii umane.

Printre cele mai importante lucrări pe care le-a realizat de-a lungul vremii se evidențiază Dragoș Vodă și Zimbrul, Reliefurile de la Mausoleul de la Mărășești, Gheorghe Lazăr din Avrig.

În 1921 Direcția generală a Artelor din Ministerul Cultelor și Artelor a înaintat tabele cu funcționari ai săi, propuși spre decorare cu ocazia încoronării proiectate pentru acel an. La poziția 28 era înscris sculptorul Corneliu Medrea cu propunerea „ofițer al Coroanei”. O parte dintre premiile pe care le-a primit au vizat Diploma de Onoare la Expoziția Internațională de la Barcelona în anul 1929; Marele premiu la expoziția internațională de la Paris din 1937, Premiul de stat în 1956, Artist al poporului la 1957, Premiul internațional la Expoziția internațională de la New York din 1939, pentru relieful „Cultura”.

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12900163