Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Comandamentul Marinei Militare, ConstanțaCod 1121


După cum este menționat în cartea colonelului Ionescu Dobrogianu, Tomi – Constanța, 1931, hotelul a fost construit de o societate engleză „Danube and Black Sea Railway”, condusă de John Trevor Barkleay, după planurile arhitectului Alexandru Orascu, între anii 1879-1881, în stil neoclasic cu frontoane, capiteluri și statui decorative. Alexandru Hristea Orăscu (cunoscut mai ales ca Alexandru Orăscu, n. 30 iulie 1817București – d. 16 decembrie1894București) a fost un arhitect, urbanist și profesor universitar român. Între 1885 – 1889 Orăscu a fost rector alUniversității București, iar între 1890 –1892 președintele Ligii Culturale. Este autorul Planului Orăscu al Bucureștilor.

La data de 1 iunie 1882 ziarul ”Farul Constanţei” anunţa inaugurarea şi deschiderea hotelului.

Conform unui articol din revista literară şi ştiinţifică „Ovidiu” din acea perioadă, „faţada grandioasă cu numereoasele-i ferestre îi dau o înfăţişare splendidă. Cuprinde 90 de camere şi salóne spaţioase cu balcóne, minunat mobilate. Se găsesc băi calde şi reci în fiecare etaj al hotelului. Ca distracţiuni se găsesc: cercuri, piano, serate familiare, bal în fiecare săptămână, escursiuni pe mare, bărci la dispoziţia amatorilor”. În anul 1905 hotelul a fost electrificat.

Clădirea a fost folosită vreme îndelungată ca hotel, inițial numit „Terminus”, apoi, „Carol”. După primul război mondial, clădirea a fost preluată de Liga Navala „Yacht Club”, apoi de Cercul Militar, iar între 1925 – 1927 devine cămin ofițeresc.

În 1928, proaspăt renovata clădire a devenit ”Cercul Militar Carol I”, pentru ca, în 1932, clădirea să asigure spaţiul funcţional pentru prima expoziţie a primului Muzeu al Marinei Române.

În anul 1958 este sediul unor întreprinderi locale și din 1978 devine sediul Comandamentului Marinei Militare.

Între 1924 – 1927 clădirea este supraetajată, iar între 1982-1983 se restaurează păstrându-se stilul neoclasic.

La acel moment ambele aripi ale clădirii au fost demolate rămânând doar corpul central.

Faţă de aspectul anterior al clădirii, la ultimul etaj a fost realizat în zona pavilionului central un balcon care să echilibreze terasa aflată la nivelul primului etaj.

În anul 1987 intrase în atenţia lui Nicuşor Ceauşescu pentru a fi preluată şi transformată într-o locaţie pentru baza logistică a UTC. Se motiva la acea dată că instituţia unui Comandament de armă este prea expusă spre a funcţiona în cazul unor potenţiale crize politico-militare. Anul 1989 a adus o rezolvare a acestor posibile deveniri. În prezent în clădirea rămasă în patrimoniul M.Ap.N îşi desfăşoară activitatea Comandamentul Flotei de Mare din Cadrul marinei Militare.

Construcția are o fundație solidă, pe stâncă de 14m adâncime, din pietre cărămizi zidite cu mortar de var hidrauluic.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



12515646