Sala Sporturilor din Constanța a fost inaugurată la sfărşitul anilor ’50. Ce o face să iasă în evidenţă este arhitectura, deşi în plin comunism cei care au proiectat clădirea au optat pentru stilul modernist.
Clădirea deține:
– sală polivalentă cu 2000 de locuri pe scaune;
– suprafață de joc de tip Junkers 900mp (22x44m)
– tabelă electronică de afișare scor
– tabela electronica STRAMATEL
– fileu volei ERHARD
– panouri baschet SCHELDE
– vestiare
– săli de conferință
– spații de transmisie TV și radio
Pe faţada principală găsim două basoreliefuri denumite generic „Tineri Sportivi”, lucrate în bronz acestea sunt operele sculptorului Zoe Baicoianu şi au fost montate pe clădire în 1960.
“Tinerii sportivi” scot în evidență caracteristicile estetice ale staticului sau dinamicului, în artă în general și arta sportivă în mod special, dar vom atrage atenția asupra impresiei de perfecțiune și frumusețe pe care ne-o crează imaginea mișcărilor pe care artista le-a înfățișat.
Zoe Băicoianu era fiica unei doamne de onoare de la Curtea Regală.
A urmat studii de artă în Franța, la Școala de Arte Frumoase din Paris, și a fost „ospitantă” (găzduită) (1932-1933) și apoi bursieră (1937-1938) a Școlii române din Roma. A avut preocupări multilaterale de abordare ca manieră și materiale (metal, sticlă șa.) și a realizat artă monumentală și decorativă. La Paris a studiat în 1937 cu André Lhote.
Zoe Băicoianu a fost profesoară la Institutul de arte plastice „N. Grigorescu” din București.
Prin Decretul nr. 514 din 18 august 1964 al Consiliului de Stat al Republicii Populare Romîne, sculptoriței Zoe Băicoianu i s-a acordat titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.