Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Biserica Adormirea Maicii Domnului, BalaciCod 1526


Biserica a fost construită în a doua parte a secolului al XVII-lea  de către Constantin Bălăceanu.  Din documentele oficiale reiese că ridicarea Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” a început în anul 1684, însă a fost finalizată în 1825, din cauza unor perioade zbuciumate prin care a trecut familia Bălăceanu, cea care, de altfel, s-a ocupat de construirea edificiului destinat creștinilor.  Domniţa Maria, fiica Domnului Ţării Ro­mâneşti, Şerban Cantacuzino, apare alături de Constan­tin Bălăceanu – soţul său – în pisania bisericii. În anul 1747, mitropolitul Ungro-Vlahiei, Neofit I, trecând prin Balaci, găseşte această biserică mare din piatră, încă pustie. Abia în 1820 un alt Constantin Bălăceanu termină palatul început aici şi reînvie biserica pustiită. Biserica construită pe ruinele uneia foarte vechi, despre care se vorbeşte în unele legende şi balade, dăinuie şi astăzi, în timp ce palatul de la Balaci s-a pustiit din nou, rămânând din el doar trei încăperi subterane, asemănătoare celor de la palatul voievodal Curtea-Veche din Bucureşti.

Deși începută în 1684 construcția nu a fost finisată din cauza circumstanțelor care au dus în 1690 la moartea lui Bălăceanu, în Bătălia de la Zărnești.

Biserica a fost tencuită abia în 1825, de către marele ban Constantin Bălăceanu și fii săi (marele hatman Ștefan Bălăceanu, fostul mare agă C. Bălăceanu, marele comis Iancu Bălăceanu și Grigore Bălăceanu). Cu această ocazie au fost pictate portrete votive ale Bălăcenilor, în biserica nezugrăvită până atunci.

Locașul de cult este atipic pentru bisericile construite la acea vreme. Turnul este octogonal, iar pridvorul are trei arcade.

Conform unui raport din 1914 al lui Virgil Drăghiceanu către Comisia Monumentelor Istorice, stilul arhitectonic al bisericii din Balaci este cel al epocii lui Matei Basarab, incinta dreptunghiulară fiind împărțită în pridvor, pronaos, naos și un altar poligonal, grosimea zidurilor este de 1,13 m, lungimea de 18,65 m, lățimea de 5,7 m și înălțimea de 19,35 m. La exterior înfățișarea zidului este caracterizată de nișe, care sunt despărțite prin două brâuri zimțate din cărămidă.

„Biserica având hramul Adormirea Maicii Domnului, din parohia Balaci, este un lăcaş de valoare istorică deosebită, dar şi din punct de vedere arhitectural  se remarcă această biserică între bisericile din judeţul Teleorman. Este construită în a doua parte a secolului al XVII-lea  de către Constantin Bălăceanu şi are o arhitectură deosebită”, a declarat PS Galaction Stângă, Episcop al Alexandriei şi Teleormanului.

În cadrul bisericii se află Icoana Maicii Domnului („Mangaietoarea”) considerată a fi făcătoare de minuni.

 



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14220786