Sunt locuri uitate de lume, aflate parcă într-o falie temporală demult trecută, în care timpul nu știe încotro s-o ia, înainte sau înapoi.
Unul din cele mai elocvente exemple a ceea ce înseamnă puterea creatoare a omului: într-un adevărat pustiu dobrogeanește Biserica din Colelia care a primit pe 21 noiembrie 2006, binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, Înalt Prea Sfinția Sa a oficiat Sfânta Liturghie în vecinătatea ruinelor bisericii de la Colelia, situată la 1 km de localitatea Râmnicul de Jos (comuna Cogealac), spre localitatea Grădina.
Între anii 1901-1934 etnicii germani au ridicat în satul Colilia, comuna Cogealac, județul Constanța, una dintre cele mai frumoase biserici din Dobrogea. După plecarea etnicilor germani, la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, lăcașul de cult a fost preluat de Biserica Ortodoxă Romană, iar comunitatea germană a fost despăgubită.
Satul Colilia pe care aceștia l-au întemeiat a fost un model de bună gospodărire și organizare edilitară. Mândria satului era însă cu deosebire impunătoarea biserică evanghelică, construită în stilul clasicist, caracteristic acestui cult creștin: navă centrală cu un singur turn clopotniță, fără ornamente, stucaturi complicate sau sculpturi.
Satul și biserica sa au supraviețuit momentului 1940, când etnicii germani s-au întors în patria mamă, iar comunitatea locală a monopolizat așezarea. Satul pierdut în imensitatea câmpiei dobrogene și în bună parte depopulat, și-a găsit sfârșitul în perioada sistematizării rurale din 1968-69, când vechile construcții au fost dărâmate, iar pământul redat agriculturii. Singură biserica s-a împotrivit nemiloasei distrugeri. Neîngrijită, uitată, părăsită, clădirea și-a pierdut pe rând veșmintele sfinte: lemnul a putrezit, acoperișul s-a prăbușit, s-a furat tot ceea ce putea fi de folos prin gospodării (uși, ferestre, strane, piatră, pavaj).
În timpul comunismului, între anii 1967-1968, prin așa – numita sistematizare rurală, odată cu satul Colilia, biserica a fost părăsită. Din vara anului 2006 au început lucrări de refacere a bisericii din Colelia. „Colilia” vine din limba turcă, „kule”, care poate însemna turn sau colină.