Biserica parohiei a fost zidită și pictată între anii 1883-1889, ctitorită fiind de negustorul Iorgu Anghelescu din suma de 15.000 de galbeni, pe care i-a lăsat prin testament primăriei orașului Slatina stabilind cu precizie ca scop, construirea unei Biserici. Ea a fost zidită pe locul unei biserici ce avea același hram, datând de la anul 1700 și numindu-se Sfântul Nicolae din târg, deoarece între biserică și actuala primărie era organizat târgul de săptămână. Pisania bisericii stă mărturie la datele menționate:
Biserica a fost „[…] zidită din temelie între anii 1881-1886 din suma de 15000 galbeni lăsați prin testament de COL.(r) și negustorul Iorgu Anghelescu […] înălțată în amintirea fratelui acestuia, Nicolae Anghelescu, mort în războiul de independență (1877-1878) pe locul unei alte biserici zidită la anul 1700“.
Zidăria actualei biserici și acoperișul au fost terminate la anul 1887 după care pictorul Tache Ionescu a executat prima pictură, registru inferior până la brâu de culoare gri, partea superioară nefiind pictată momentan. Biserica a fost înnobilată cu o catapeteasmă sculptată în lemn de stejar de către școala de Arte și Meserii de la Craiova, în anii 1888-1889 sub direcțiunea lui Nicolae Lepădușu. Sfințirea bisericii a fost făcută de episcopul Ghenadie al II-lea al eparhiei Râmnicului.
În anul 1917 biserica a fost bombardată de artileria germană, fiindu-i distrusă turla cea mare fapt pentru care a rămas închisă până în 1931, când fostul ministru de externe al României, Nicolae Titulescu, împreună cu jude-instructorul tribunalului Ilfov, George Stratulat, împreună cu un consiliu bisericesc, au refăcut construcția turlei, au acoperit din nou biserica și a fost executată a doua pictură de către pictorul Florea Ștefan Udriște în anul 1935 fiind executate picturile din registrul superior. Biserica a fost resfințită și redată în folosință de către Grigore Leu al Argeșului în 1936.
În cutremurul din 4 martie 1977 biserica a fost grav avariată, fapt pentru care a fost supusă unor ample lucrări de consolidare și restaurare între anii 1982-1984, pictura fiind spălată și retușată de pictorul Andrei Denski (1982-1983). Ea a fost resfințită de episcopul vicar P.S. Gherasim Cristea, împuternicit de episcopul Iosif Gafton al Râmnicului și Argeșului.
În urma unor lucrări importante asupra bisericii printre care și restaurarea picturii de către Gheorghe Diaconul prin grija Pr. Constantin Corceagu, în anul 1999 biserica a fost resfințită de P.S. Gherasim, episcop al Râmnicului.