Monumentul a fost realizat în anul 1985, de către un grup de arhitecţi din Bucureşti. Este amplasat la intrarea în parcul central al oraşului.
Complexul este construit în formă de semicerc şi înfăţişează un grup statuar compus din trei soldaţi, reprezentând trei tipuri de efective militare: dorobanţi, militari de marină şi grăniceri. În părţile laterale există basoreliefuri din bronz ce înfăţişează scene de război: trecerea armatei române peste Dunăre, atacul de la Plevna, scene în care sunt reprezentaţi eroi răniţi şi îngrijiţi de către medicul Carol Davila.
La dreapta şi la stânga grupului statuar este situat un soclu cu basoreliefuri din bronz care reprezintă victoria armatei române la Plevna.
Orașul Turnu Magurele a luat ființă în 1836, prin edictul dat de domnul Țării Românești Alexandru Ghica (1834-1842). Ulterior, în 1860, a devenit un important punct de vamă și centru comercial, la trecerea peste Dunăre, pentru mărfurile care intrau și ieșeau din Țara Românească.
A fost unul dintre puternicele centre revoluționare de la 1848. În 1859, Unirea Principatelor Române produce aici un mare entuziasm, iar ca semn al prețuirii lor locuitorii din Turnu Măgurele îi oferă în dar lui Al.I.Cuza o sabie gravată, aflată azi la Muzeul Național de Istorie din București.
În timpul Războiului de Independență (1877-1878) aici s-au organizat mari depozite de armament și furaje pentru front, s-au amenajat spitale, Turnu Măgurele fiind unul din punctele de susținere a operațiunilor militare. Pe podul de vase de la Turnu Măgurele-Nicopole s-au transportat alimente și muniții pentru front, au fost trimise în țară convoaie de prizonieri și răniți, s-au reîntors trupele române după victoria repurtată asupra armatei otomane.
Războiul de independență din 1877-1878 a însemnat, prin însăși desfășurarea sa, o etapă superioară în lupta pentru neatârnare și unitate statală. Județul Teleorman a fost, în timpul Războiului pentru independență, locul de trecere a celei mai mari părți a trupelor rusești peste Dunăre, itinerariul armatelor imperiale ruse spre Dunăre fiind: București, Drăgănești de Vlasca, Vitănești, Cernețu, Storobăneasa, Beiu, Smardioasa, Zimnicea, Svistov, iar o altă parte din coloane au trecut prin Alexandria, Furculești, Dracea, Turnu Măgurele.