Pereții calcaroși de la Petroșani constituie un monument situat pe teritoriul administrativ al comunei Deleni, sat Petroșani și este considerat monument al naturii de tip geologic, zoologic, ştiinţific.
Pereții calcaroși impresionează prin aspectul rezultat în urma acțiunii agenților externi, prin eroziunea apelor, și sunt compuși din depozite cretacice cenomaniene, în care se remarcă prezența conglomeratelor și resturilor fosile de amoniți, lamelibranhiate, echinide.
Suprafața totală a zonei este de 8 ha iar flora este formată din plante rare, xerofile și calcifile.
Peisajul, aflat la poalele satului dobrogean, învăluie în mister şi poveste întreaga zonă, iar zgomotele diurne ale turmelor de oi, se izbesc de pereţii albi şi îmbracă cătunul într-un ecou deosebit.
Pereţii calcaroşi ai cheilor au fost de multe ori spaţiul perfect pentru competiții de escaladă și alpinism, dar și un spațiu de de antrenamente pentru trupele de vânători de munte ce se aflau în cazarma din Petroșani.
Deleni este o comună în județul Constanța, Dobrogea, România, formată din satele Deleni (reședința), Petroșani,Pietreni și Șipotele.
Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Deleni se ridică la 2.388 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 2.534 de locuitori.
Majoritatea locuitorilor sunt români(94,1%), cu o minoritate de turci (1,8%).
Pentru 4,06% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.
Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (93,3%), cu o minoritate demusulmani (2,05%).
Pentru 4,06% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.
Localitatea Petroșani arată ca un sat ridicat din piatră, cu garduri de piatră, pe o talpă de piatră, ca o scurgere de lavă închegată.
În trecut, satul s-a numit Köseler iar la recensământul din 2002 avea o populație de 614 locuitori.
Cercetările realizate aici au scos la iveală urme ale existenței localității, de prin secolul V î.Hr, astfel că s-au găsit oseminte ale unui luptător get și alături o grămadă de vârfuri de săgeţi din bronz şi un vas de ofrandă din lut, acoperit cu un capac.
Obiective turistice Deleni:
– Pereţii Calcaroşi din localitatea Petroşani
– Mănăstirea Deleni
– Mormânt roman găsit pe perimetrul localităţii Pietreni