ACVARIUL este amplasat pe malul mării, chiar în fața impunătorului Cazino constănțean.
Inaugurat cu mare fast pe data de 1 mai 1958, Acvariul din Constanța a fost pentru o lungă perioadă de timp prima și singura instituție publică de acest gen din țara noastră. Clădirea care găzduiește acvariul a fost construită la începutul secolului XX ca anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei pentru destinația actuală. Spațiul expozițional al Acvariului este destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică, dar și unor expoziții temporare cu diverse tematici legate de biologie, ecologie acvatică și pescuit marin.
De-a lungul timpului Acvariul din Constanța a adunat peste 100 de specii de pești și viețuitoare marine care aparțin unor zone geografice diverse. Ținând cont de criterii ecologice, biogeografice și taxonomice, Acvariul constănțean este structurat în trei secții: Marina, Dulcicola și Pești Exotici. Secția Marina este cea mai mare și mai reprezentativă secție a Acvariului și adăpoștește specii de pești și nevertebrate întâlnite în Marea Neagră și migratori din Marea Mediterană.
Spectaculos în cadrul acestei secțiuni este bazinul care adăpostește o impresionantă colecție de sturioni, renumită pentru longevitatea exemplarelor. Interesante pentru vizitatorii care trec pragul Acvariului constănțean sunt și speciile de pisică de mare, scorpia și dragonul de mare, steluțele de mare, căluțul, acul și ața de mare, corosbinele și cocoșeii de mare, etc.
Secția Dulcicola prezintă diverse specii de pești și nevertebrate de apă dulce, care populează bălțile și lacurile litoralului românesc și apele Deltei Dunării: ciprinide, crap, caras, roșioara, babușca, plătica, sunt prezentate și răpitoare ca somn, șalău, biban și știuca. Secția Pești Exotici este o adevarată încântare pentru vizitatorii Acvariului. În bazinele sale înoată varietăți de pești care aparțin diferitelor ecosisteme dulcicole din zone tropicale și subtropicale: varietăți de pește Piranha, peștele cuțit, peștele înger, peștele lopată, peștele pisică și multe alte tipuri de pești cu un colorit bogat.