Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Bustul lui Ion Bănescu, ConstanţaCod 1091


Ion Bănescu a fost omul cu chipul de piatră, un om care a lăsat în urma lui o amintire de energie, un exemplu de muncă, ca primar al orașului și lungă vreme ca revizor școlar al Dobrogei.

În 1910, sculptorul Dimitrie Paciurea (1873-1932) primeşte comanda să execute bustul lui Ion Bănescu. Ideea fusese lansată la moartea primarului iubit de însuşi preşedintele partidului conservator, Take Ionescu, şi un grup numeros de cetăţeni contribuie prin subscripţie bănească să ridice bust fostului cetăţean şi primar al acestui oraş.

Artistul execută în timp record lucrarea comandată şi o expune la expoziţia Tinerimii artistice în mai 1910, la Bucureşti. Mai greu este cu locul de amplasare. Se fac două propuneri: în grădina publică Mircea cel Mare şi în piaţa din strada Griviţei, în faţa bisericii Adormirea Maicii Domnului. Disputele continuă, nepăsarea lasă loc iniţiativelor şi abia în iunie 1916 se pune pe cea de-a doua poziţie propusă, fără un soclu corespunzător, dovadă că după mulţi ani, în 1931, se înregistrează două oferte ale pietrarilor Antonio Rutta şi Fabian Istvan cu ateliere de sculptură în Constanţa „pentru executarea piedestalului bustului lui Ion Bănescu.” Astăzi bustul a fost mutat în faţa sediului administrativ al oraşului, ca într-o posibilă galerie a celor mai destoinici edili locali.
Scria Petru Vulcan în necrologul dedicat primarului Bănescu, printre altele: „Bănescu pentru scumpa sa Constanţa a fost un fenomen din acelea ce rar se produce în istoria desvoltării sociale a unui popor, şi dacă i-am analiza cu deamănuntul faptele, munca ce-a depus-o pentru binele obştesc, sârguinţa şi inteligenţa sa sclipitoare apoi n-am greşi de loc dacă l-am pune pe aceeaşi treaptă de egalitate cu marile figuri ce au ilustrat primariatele noastre şi ale capitalei Austriei. Căci Bănescu n-a fost numai un bun şi harnic gospodar ca primar al comunei Constanţa, ci şi un genial inovator determinând evoluţii ce generaţii întregi nu reuşesc să le realizeze. Istoria nepărtinitoare va şti să-i fixeze locul de cinste ce i se cuvine printre marile figuri ale fiilor acestei ţări.”

Realizări:

– fondator al învăţământului modern în judeţul Constanţa

– sistematizarea oraşului în perspectivă şi elaborarea unor schiţe de sistematizare de către specialişti; ordonarea străzilor pe baza unui plan rectangular

– zonarea oraşului pe funcţii economice: rezidenţială, comercială, industrială, turistică

– va iniţia primele amenajeri turistice la Mamaia şi VA susţine promovarea ei ca staţiune

– pionier al iluminatului public al străzilor în oraşului Constanţa

– are iniţiativa alimentării oraşului Constanţa cu apă potabilă adusă din Dunăre

– susţine lucrările de consolidare a ţărmului mării şi de realizare a falezei ca un bulevard de promenadă,

– susţine lucrările de construcţie a Cazinoului (inaugurat în 1910)

– are iniţiativa construirii primei uzine electrice la ConstanţaDid you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12880492