Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Biserica Sfântul Nicolae, CilieniCod 1604


Toți locuitorii comunei Cilieni sunt de religie ortodoxă.

În anul 1774, în Cilieni, sat la acea dată, este menționată existența unei biserici. Ea era construită într-un bordei, amplasat în “săliște”, adică în vatra satului, aflată mai aproape de albia Oltului.

Ca să împiedice intrarea turcilor cu caii în bisericuță și să o pângărească, i-au facut gârliciul cât mai scund. Cu timpul a fost surpată de apele Oltului, s-a făcut o alta tot în bordei pe locul vechi. Conform catagrafiei din 1840, biserica veche din lemn din Cilieni, cu hramul Sfinților Împărați Constantin și Elena, pe care nu se găsește nicio pisanie și nici anul în care a fost construită. Se cunoaște că a fost ridicată de locuitorii satului. În anul 1847 sătenii au construit din cărămidă biserica de azi. Ea ar fi fost terminată și sfințită la 19 octombrie 1847 și i s-a pus hramul “Sfântul Ierarh Nicolae”. Este așezată în centrul satului în spatele școlii, lângă primărie.

Biserica are formă de corabie și nu are turle. Este lungă de 18 metri și lată de 7 metri. Zidul din caramidă are o grosime de 0,85 metri, are 5 ferestre și sunt dispuse astfel: 2 în pronaos, 2 în naos și 1 în altar. Pictura este cea originală, dar nu este de înaltă calitate.

Sunt remarcabile ca execuție și colorit 3 icoane de lemn din pronaos. Ele le reprezintă pe Iisus Hristos, pe Maica Domnului și pe Sfânta Paraschiva.

Documentele și tradiția orală atestă că biserica a fost făcută de obștia satului. În acea vreme arendașul moșiei Cilieni era Iordache Ceatalopol care nu a contribuit cu niciun ban pentru construirea bisericii, dar neavând cu ce să o termine, satenii l-au rugat să-i împrumute cu 100 de galbeni și el a acceptat. De amintit că acest arendaș avea o moșie la Izlaz, iar casele lui din Craiova erau lângă biserica Sfinții Arhangheli. Era grec precum arată și numele.

Cu privire la data construirii bisericii, izvoarele culese vorbesc de anul 1847, însă documentele scrise prezentate de Sfânta Episcopie a Râmnicului precizează anul 1825. Deci biserica de zis din Cilieni a fost clădită în anii 1825-1827 și ca urmare în anul 2015 Biserica Sfântul Nicolae din Cilieni a celebrat 190 de ani.

Prima atestare documentară scrisă despre așezarea Cilieni datează din 3 ianuarie 1537, de pe vremea voievodului Radu Paisie. De atunci se mai știe că Cilieni era un sat de moșneni. Acest hrisov dovedește documentar că Cilieni, la 3 ianuarie 2016, are o vechime de 479 de ani.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



13554510