Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Farul Caracal, CaracalCod 1599


Farul sau foișorul de foc, un turn înalt, circular, cu o platformă de supraveghere, a fost construit în anul 1901, pe locul curții domnești a lui Mihai Viteazul, lângă Comandamentul de incendiu al orașului, care se afla sub coordonarea primăriei. De acolo, de pe platformă, străjerul privea orașul și dădea alarma, atunci când observa un posibil incendiu. Serviciul de stins focul a funcţionat până în anul 1936, când toate unităţile de pompieri au fost militarizate.

Personalul serviciului de stins incendii număra un comandant, ajutorul acestuia şi 40 de pompieri. Comanda poseda 6 sacale, 2 pompe aspiratoare-respingătoare, un car pentru unelte şi scări, respectiv 22 de cai.

De-a lungul timpului a fost folosit foate mult, din el se văd împrejurimile localităţii, se vede chiar până la o distanţă de 25 km. Totul era observat din acest turn în care stătea un pompier ce dădea alarma dacă vedea fum sau flăcări sau îi anunța pe cei care aveau diverse obligaţii pentru stingerea incendiilor. S-a încercat restaurarea acoperişului şi a foişorului cu geamuri, în urmă cu aproximativ 13 ani. Urma ca aici să fie înfiinţată o secţie a Muzeului Romanaţiului, mai exact Muzeul Pompierilor, o secţie de legătură între administraţia locală, pompieri, muzeu. Scara este în formă de melc, însă este dezafectată şi este periculos în acest moment să urci

Actualmente, clădirea nu mai este folosită, se păstrează ca monument de arhitectură, și o mărturie al unui anumit stadiu de civilizație al societății, iar clădirea Comandamentul de incendiu nu mai există, în locul său se află Sala Polivalentă şi Liceul Teoretic Mihai Viteazul.

La câțiva ani după ce foișorul și-a pierdut utilitatea inițială, când nu mai îndeplinea funcția pentru care a fost construit, în interiorul foișorului a izbucnit un incendiu.

Primele secţii de pompieri militari în judeţul Olt s-au înfiinţat în anul 1925 la Slatina şi în 1936 la Caracal.

Astăzi, Serviciul de Pompieri Caracal se află în subordinea Inspectoratului pentru Situații de Urgență a județului Olt, având numele de Garda nr. 1 de intervenție Caracal.

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net11694056