Herghelia Dor Mărunt s-a înfiinţat în 1953 şi a devenit foarte cunoscută pentru creşterea şi îngrijirea rasei de cal Trăpaş Românesc. Alături de această rasă, aici se cresc şi câţiva cai din rasa Semigreu Românesc, în principal pentru deservirea unităţii.
Caii au fost aduşi la început din hergeliile Jegălia şi Segarcea. În1957, herrgelia a trecut sub proprietatea GAS Sighireanu, până în1968. S-a separat în 1971, când a funcţionat în cadrul Centrului Republican pentru Creşterea Cabalinelor de Rasă. Din noiembrie 2002, Herghelia Dor Mărunt aparţine Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, respectiv a Direcţiei Silvice Ialomiţa, ea fiind sub coordonarea Direcţiei Silvice Călăraşi. Încă de la începuturi, obiectivele hergheliei au fost creşterea Trăpaşilor Româneşti, producţia vegetală, dar şi de depozit pentru montă publică pentu îmbunătăţirea raselor cabalinelor.
Herghelia este destinată creșterii tineretului de rasă Trăpaș Românesc, dar și producției vegetale. De asemenea, este depozit de armăsari de montă publică pentru ameliorarea cabalinelor din marea creștere.
Herghelia Dor Mărunt crește două rase:
– Trăpașul Românesc – face parte din grupul raselor de trăpași, care au ca însușire comună aptitudinea pentru trapul de viteză. S-a consolidat ca rasă în ultimele decenii, la formarea sa participând, în principal, Trăpașul american (în proporție de 85%), Trăpașul Orlov (în proporție de 10%), Trăpașul francez (în proporție de 5%) și Trăpașul rusesc (în procent de 5%); de asemenea, în cadrul încrucișărilor complexe realizate pentru formarea rasei, s-a folosit și o infuzie de sânge cu varietățile Nonius și Furioso – North Star;
– Semigreul Românesc – o rasă de tracțiune intermediară. A fost formată prin încrucișarea cailor din rasele Ardenez, Lipițan, Trăpaș cu iepe locale Ialomițene, fiind un cal adaptat condițiilor din Câmpia Română și denumit generic “Semigreu de Dor Mărunt”.
Baza materială principală este compusă din: 6 grajduri, 2 culoare de mișcare; 7 fânare, magazie de concentrate cu o capacitate de înmagazinare de 300 tone, atelier mecanic, sediu administrativ, teren agricol.
Efectivul hergheliei este format din armăsari de montă publică, tineret, sport și agrement.
Herghelia Dor Mărunt oferă:
– armăsari reproducători pentru stațiunile de montă publică;
– consultanță de specialitate privind reproducția la cabaline în scopul ameliorării raselor din sectorul privat;
– dresaj și antrenament pentru tineretul cabalin.