Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Bust Gheorghe Anghel, Drobeta-Turnu SeverinCod 1453


Gheorghe D. Anghel (născut 22 august 1904 la Drobeta Turnu Severin – decedat la 9 aprilie 1966, București) a fost un sculptor român.

La vârsta de 19 ani, dupa terminarea Școlii de băieți nr. 3 și a Liceului Traian, pleacă la București unde se înscrie la cursurile Școlii de Arte Frumoase.

După ce frecventează la Școala de Arte Frumoase din București cursurile sculptorului Dimitrie Paciurea, Anghel își definitivează formația la Paris (1924-1937) sub îndrumarea lui Antoine Injalbert.

Însă adevăratele școli ale sculptorului au fost de fapt muzeele, monumentele și galeriile pariziene, fiind interesat de patrimoniul cultural medieval francez, dar și de artă sculptorilor Rodin, Bourdelle, Maillol sau Despiau.

Aici are ocazia să viziteze atelierul lui Brâncuși și face studii în muzee și expoziții, fiind interesat de monumentele vechii arhitecturi și sculpturi franceze.

Gustul pentru formele riguroase și expresive îi este alimentat de zestrea artistică românească primită prin lecțiile lui Paciurea, de patrimoniul cultural medieval francez, ca și de preocupările artiștilor neoclasici sau de arta unor sculptori francezi moderni ca Rodin, Bourdelle, Maillol, Despiau. Astfel de filiații culturale la care ajunge pe calea propriilor sale convingeri îl vor face să evolueze pe un alt drum decât Brâncuși.

Anghel nu respinge experiențele impresionismului în sculptură, nu consideră ca “impur” modelajul încărcat de senzații. El păstrează în portret – gen ce l-a preocupat întreaga viață – un ideal clasic, în sensul structurii durabile a ființei umane, al unei robusteți interioare de nedesmițită claritate.

Viziunea sa realistă a perenității îl face să lucreze în general în bronz și numai foarte rar în piatră (bustul lui Enescu de la Ateneul Român). Amestec de austeritate și spontaneitate, operele sale au în ele o atitudine solemnă, departe însă de grandilocvență.

Capodoperele sculpturii sale sunt statuia lui Theodor Pallady, aflată în colecția muzeului din Craiova, și statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român.

Expozițiile personale expuse au fost:

– 1940 la Paris

– 1943 la Sala Dalles, București;

– 1945 la Sala Dalles, București;

– 1956 la București;

– 1966 la Sala Dalles, București;

– 1967 la Craiova.

 



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



13490908