Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Mausoleul Eroilor, GiurgiuCod 1037


Lucrarea a fost comandată de către Societatea „Cultul Eroilor“, filiala fostului judeţ Vlaşca şi a fost realizată prin contribuţie publică.

Autorul proiectului este artistul plastic State Baloşin. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 15 august 1926, lucrările fiind finalizate în anul 1939, când mausoleul a fost inaugurat oficial.

În interiorul mausoleului, la demisol, sunt depuse, în trei cripte, osemintele a 350 de eroi români identificaţi, căzuţi în bătăliile desfăşurate în judeţ în toamna anului 1916 şi a 69 militari germani, morţi în spitalul din Giurgiu, în perioada 1916-1918, al căror nume este inscripţionat pe cele şapte plăci de marmură albă.

Alături de aceştia, într-un osuar, se păstrează osemintele a 4 000 militari români neidentificaţi, cărora li de adaugă cele ale unui ofiţer bulgar decedat în 1913 şi osemintele a 3 soldaţi francezi, aparţinând trupelor coloniale, decedaţi în 1918.

Starea de conservare este foarte bună, monumentul fiind restaurat şi reinaugurat la 07.12.2007, cu contribuţia Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor.

În primul război mondial pierderile armatei române au fost estimate la peste 500.000 de soldați, morți, răniți, dispăruți sau prizonieri.

Despre State Baloșin. Artistul plastic s-a născut pe 16 septembrie 1885 în satul Negoiești, județul Mehedinți, fiind cel mai mic dintre cei 11 copii. A studiat în Baia Mare și în Craiova apoi s-a mutat la București să studieze la Școala Superioară de Arhitectură. În același timp a lucrat ca impegiat la Ministerul de Finanțe pentru a se putea întreține.

Cariera sa a început ca simplu desenator, apoi a fost conductor architect, sub-șef, șef de secție, inspector al arhitecturii, sub director și începând din 1940 director.

A elaborat proiecte pentru sedii ale unor administrații financiare, Casa Construcțiilor, diferite primării din provincie, a realizat planurile ambasadei din Sofia, planul de sistematizare a orașelor Turnu-Severin și Galați, monumente ale eroilor.

Totodată a realizat locuințe unifamiliale sau mici extinderi, cât și imobile de locuințe colective de 6-11 etaje, majoritatea realizate împreună cu antrepriza L și K Schindl.

State Baloșin a reușit să dea arhitecturii sale o expresie modernă, adesea complexă, nuanțată cu rafinament. A abordat atât stilul neromânesc, cât și stilul modern, care a fost asimilat cu ușurință de arhitect.

 

 

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net13108800