Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Monumentul Cetei lui Hadzhi Dimitar și Stefan KaradzhaCod 2338


În vara lui 1868, conducătorii Hadzhi Dimitar și Stefan Karadzha au condus o ceată de aproximativ 130 de oameni. Planul anterior prevedea ca, după ce ajungeau pe pâmânt bulgăresc, să declare revoltă și ceata să servească drept catalizator al mișcării de eliberare generală.

După ce au finalizat pregătirea preliminară, rebelii s-au adunat în satul român Petrușan, s-au dus pe o mică insulă de pe fluviul Dunărea și, de acolo, pe 18 iulie, cu un vas acoperit, au ajuns pe malul bulgar. Locul de trecere este la vest de gura râului Yantra, la „Bostanskata Koriya” („Crângul Bostan”), în apropiere de zona „Yankovo Garlo” („Gâtul lui Iancu”). Terenul din jur reprezenta o depresiune mlăștinoasă, acoperită cu stuf, care la sud se alătură cu valea râului Studena. Deoarece, încă de la debarcare au fost observați de turci, conducătorii au ținut un consiliu militar, la care s-a hotărât să nu se anunțe revolta, ci să se întrerupă telegraful între Ruse și Svishtov și, cât mai repede posibil, să se ajungă în Balcani. De aici, a început drumul acestora de sacrificiu, care a trecut prin lupte la Karaisen, Karapanova Koriya, Vishovgrad, Kanladere, Buzludzha.

Cu ocazia a 100 de ani de la aceste evenimente grandioase, în 1968, la locul unde ceata a pășit pe malul bulgar, a fost inaugurat un monument mare în forma unui obelisc.Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12704409