Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Monumentul Eroilor, CernavodăCod 1072


În cinstea cernavodenilor care au căzut pe câmpul de luptă a fost ridicat încă din anul 1924, în Parcul Central din localitate, un monument care veghează asupra întregului oraş. Statuia eroilor, sau “vulturul din parc” cum mai este numită de localnici, a rezistat de-a lungul timpului condițiilor meteorologice vitrege, astfel că şi acum încântă privirile trecătorilor. Actele de vitejie dăinuiesc și astăzi, și readuc aminte trecătorilor de eroii care și-au dat viața pentru patrie. Pentru localnici este o adevărată emblemă a orașului. În fiecare an, cu prilejul zilelor eroilor, la monument sunt oficiate slujbe religioase, susținute de un sobor de preoți din oraș.  În timpul Primului Război Mondial, viaţa oraşului Cernavodă a încetat vreme de doi ani. Pe 23-24-25 octombrie 1916, apărarea pe care trupele române ale Diviziei a II-a (ajutate de corpul de jandarmi Cernavodă) au făcut-o Cernavodei, a fost un moment deosebit în istoria războiului nostru de reîntregire. Însuşi celebrul mareşal german, August von Mackensen ordonă, exasperat de rezistenţa eroică de la Cernavodă: “Aştept ca Rasova şi Cernavodă să cadă până diseara pentru că nu mai este loc de piedici!”

La întregirea neamului românesc, contribuţia de sânge a micuţului oraş Cernavodă a fost însemnată, iar pentru preamărirea idealului naţional şi ca un omagiu datorat celor care şi-au sacrificat viaţa pe altarul Patriei, cernavodenii au ridicat în 1924 un monument al eroilor chiar în centrul oraşului. Pe un piedestal se înalţă o coloana cilindrică, înconjurată de o coroană de frunze de lauri, terminată într-un capitel ionic pe care este fixat un vultur cu aripile întinse. Monumentul este realizat din piatră albă şi mozaic, şi are înălţimea de 7,35 metri. Pe faţada principală a monumentului se află următoarea inscripţie: „Cetăţenii cernavodeni, spre cinstea şi slăvirea eternă a eroilor morţi pentru întregirea neamului românesc. 1916-1918”. Autorul acestui monument este sculptorul cernavodean de origine italiană, Pietro D’Elia. Începând cu anul inaugurării sale, la toate momentele omagiale, locuitorii oraşului se strâng la monument pentru a depune coroane de flori: “La 150 de ani de la moartea martirilor ardeleni Horea, Cloşca şi Crişan la monumentul eroilor din grădina publică se va depune o coroană de flori în amintirea acestora.”

În timpul lucrărilor la Canalul Dunăre-Marea Neagră din anii ’50, monumentul este grav deteriorat dar în 1974, printr-o altă iniţiativă cetăţenească, este restaurat complet de catre Antonio D`Elia, fiul lui Pietro D`Elia. Tot acum au fost adăugate pe monument şi numele eroilor cernavodeni decedaţi în cel de-al doilea război mondial. Timp de aproape un veac “vulturul din parc”, aşa cum este el numit în limbaj popular, a fost o adevărată punte între timpuri. Pe lângă el s-au plimbat cucoanele perioadei interbelice şi tinerii secolului XXI şi la baza lui au avut loc, an de an, toate serbările comemorative ale cernavodenilor.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14509250