Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Muzeul Municipal Călăraşi, CălăraşiCod 1250


Muzeul Municipal Călărași se află în vechiul sediu al Primăriei. Clădirea a fost construită pentru această destinaţie administrativă în anii 1886-1887, astfel că la începutul lunii ianuarie a anului 1888, instituţia şi-a început activitatea într-un imobil nou. Istoricii menţionează faptul că Primăria a fost construită pe locul fostului han ce aparţinuse Eforiei Spitalelor Mănăstirii Colţea. Amplasamentul ales era la vremea respectivă, şi mult după aceea, situat în centrul aşezării numite mai întâi Lichireşti, apoi Călăraşi, ulterior Ştirbei şi din nou Călăraşi. Doar anomaliile economice şi politice au făcut ca în ultimii ani termenul ,,Centru” să nu mai fie acoperit de esenţa din trecut. Primăria a funcţionat în această clădire cu unele întreruperi până în luna martie a anului 2013, când oamenii care formează aparatul administrativ s-au mutat în casă nouă.

Din 19 septembrie 2014 a fost inaugurat ca sediu pentru Muzeul Municipal. Expozeul muzeografic urmărește, prin intermediul obiectelor, traseul urmat de un membru al comunității de-a lungul vieții. Familia este locul unde fiecare dintre noi își începe drumul, este locul unde ne simțim cel mai bine, este mediul cu ajutorul căruia ne cunoaștem pe noi înșine dar și interfața prin care explorăm necunoscutul din exterior. Următoarele puncte de pe traseul expozițional sunt frizeria, școala, magazinul din colț, cafeneaua, cârciuma, biroul primarului. Ineditul acestui muzeu este acela că exponatele provin din donațiile călărășenilor.

Din punct de vedere expoziţional muzeul pacurge cronologic istoria locurilor din Călărași începând cu prezentarea descoperirilor arheologice, trecând prin menţionarea primelor referiri documentare, prezentând  momentul schimbării statutului (1833 –capitală de judeţ) şi momentul eliberării (1852), dar şi momentele când întreg poporul român s-a aflat în momente dificile (Războiul pentru Independenţă, Primul şi al Doilea Război Mondial), încheindu-se cu perioada comunistă şi perioada contemporană. Spaţiul expoziţional dedicat celor menţionate mai sus se află la parterul clădirii, în 8 camere care amenajate muzeotehnic. La etajul clădirii se desfăşoară atât activităţi expoziţionale cât şi activităţi creative. Activităţile creative vizează domeniile – desen, pictură, modelaj, olărit, sticlă, hârtie, fotografie, gravură, împletituri, înşiruirea nefiind restrictivă. Tot la etaj funcţionează într-un spaţiu comun, compus din două încăperi – Sala de lectură şi Clubul Colecţionarilor. Sala de lectură cuprinde în principal cărţile donate de călărăşeni, dar şi achiziţii de carte de specialitate necesară atelierelor.

Muzeul se află înscris pe Lista Monumentelor Istorice.

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net11337395