Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Biserica Sfântul Nicolae, SpanțovCod 1276


Biserica Sfântul Nicolae din Spanțov a fost zidită de oastea satului în anul 1868 în timpul Mitropolitului Nifon, cu silința preotului Radu Duhovnicul. Biserica sub formă de navă a fost învelită cu tablă în anul 1888, în vremea preotului Gheorghe Stănescu, iar în anul 1952 pictura bisericii a fost spălată și renovată.

Între anii 1982 – 1984 s-au efectuat reparații totale în exterior și interior. Noua pictură în tehnică frescă s-a făcut în perioada Patriarhului Iustin Moisescu în perioada 1985 – 1986 de către pictorul Ristea Nicolae, iar în anul 1986 a fost resfințită.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna Spanțov făcea parte din plasa Oltenița a județului Ilfov și era formată din satele Clinciu, Spanțov, Tatina și Valea lui Soare, cu 1595 de locuitori. În comună existau o școală și două biserici (la Spanțov și la Valea lui Soare). Anuarul Socec din 1925 consemnează comuna în aceeași plasă, având 2560 de locuitori în satele Clinciu, Grădiștea Nouă, Spanțov, Stancea și Tatina (după ce satul Valea lui Soare a fost transferat comunei vecine Ulmeni).

În 1950, comuna a fost transferată raionului Oltenița din regiunea București, iar în 1964 satul Tatina a primit numele de Cetatea Veche. Comuna a revenit în 1968 la județul Ilfov, când acesta a fost reînființat. Cu această ocazie, satul Clinciu a fost desființat și comasat cu satul Stancea, iar satul Gradiștea — cu satul Cetatea Veche. În 1981, o reorganizare administrativă regională a dus la transferarea comunei la județul Călărași.

Patru obiective din comuna Spanțov au fost incluse în lista monumentelor istorice din județul Călărași ca monumente de interes local. Două sunt situri arheologice, ambele din zona satului Cetatea Veche — situl de la „Grădiște”, aflat la ieșirea din sat către Ulmeni, sit ce cuprinde urmele unei așezări din perioada Latène și o necropolă din mileniul al IV-lea î.e.n.; și așezarea din punctul „Tatina” datând din secolul al III-lea î.e.n., ale cărei urme vizibile sunt constituite de o gorgană înconjurată de o văioagă.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Spanțov se ridică la 4.605 locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.681 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (64,04%), cu o minoritate de romi (31,25%). Pentru 4,69% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută. Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși (83,32%), cu o minoritate de penticostali (9,92%). Pentru 4,97% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



12335562