Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Statuia Lupoaica, ConstanțaCod 1139


Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina. Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus.

Fii ai lui Marte, zeul războiului, și ai preotesei Rhea Silvia, au fost îndepărtați de unchiul lor, Amulius. Acesta preluase prin forță conducerea cetății Alba Longa de la fratele său și bunicul pruncilor, Numitor, și se temea că mai târziu Remus și Romulus vor revendica puterea. Servitorului ce trebuia să-i omoare i s-a făcut însă mila de ei și i-a lăsat într-un coș pe malul Tibrului. Romulus și Remus au fost salvați de o lupoaică, care i-a adăpostit într-o peșteră și i-a hrănit. Când au crescut, au hotărât să-și ridice propria cetate, Roma. N-au reușit să cadă de acord cine să o conducă și, într-o încăierare, Romulus l-a ucis pe Remus. Totuși, amândoi sunt considerați întemeietorii Romei.

Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane, emblemă a Jocurilor Olimpice în 1960 și ca stemă a clubului AS Roma.

Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român. În acest an se aniversau 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani şi 25 de ani de la încoronarea lui Carol I ca rege al României. Poporul roman a mai primit două statui, care se află la Cluj și Timișoara.

Ulterior, copii ale acestei statui au fost oferite altor oraşe din ţară, printre care Constanţa, Alba IuliaBlajBradBrașov,Cristeștii,CiceuluiDejGalațiIernutLeșuLudușMaieruNăsăudSăceleSatu MareSighișoaraTârguMureșTârnăveniToplițaTurdaZalău.

La Constanţa, statuia realizată în țară este situată între parcul primăriei şi Piaţa Ovidiu.

Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai multor ţări cu care Roma a vrut să aibă relaţii cordiale: Franţa, SUA, Argentina, Spania şi chiar Japonia. Astfel, statuia-simbol al Romei poartă, pe întreg mapamondul, mesajul de prietenie al poporului italian. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul de turnare a a bronzului.

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12186011