Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Monumentul Celor Care au Murit în Revolta din Durankulak, DurankulakCod 2061


Monumentul este dedicat celor care au murit in revolta din Durankulak in anul 1900. Este situat in apropiere de granita cu Romania, intre Durankulak si Staevti.

Dupa votarea Legii cu privire la zeciuiala din 15 ianuarie 1900, a Zecea Adunare Nationala, in Dobrogea a izbucnit nemultumire. Se fac actiuni de protest in Shabla, Krushari, Pcelarovo, Dobrici, Paskalevo, Pobeda, Krassen, Kavarna si in alte parti ale Dobrogei. Cei mai activi in aceste acțiuni sunt satenii din Giore /Vidno/, Giorman /Prolez/, Sary Musa /Smin/, Karamanlii /Vaklino/, Satalmash /Ezerets/, Durankulak, Gargalak /Vranino/, Karaalar /Neikovo/, Kalaydzhidere /Tvarditsa/ etc. Pe 28 mai 1900 la un protest din Durankulak au participat 1800 de sateni din comunele Durankulak, Șabla si Syuleymanlashka, precum si sateni din alte sate din regiunea Balchik. Mitingul a adoptat o rezolutie in care s-a solicitat abrogarea legii zeciuielii si s-a protestat impotriva actiunilor arbitrare ale politiei din Balcic.

Politia au inceput arestari in masa. Dupa coliziunile de pe 1 iunie anul 1900 au fost ucisi si raniti aproximativ 400 de sateni. Dupa suprimarea revoltei guvernul își aseaza trupele militare in jurul Shablei, Durankulak si alte sate revoltate.

Timp de 40 de zile, armata si politia au efectuat arestari in randul populatiei din regiunea Balchik. Spre mijlocul lunii iulie situatia militara a fost abrogata.

In asa creata situatie de politica interna dupa revolta, guvernul nu judeca detinutii tarani din Dobrogea. Doar unii dintre cei mai proeminenti organizatori ai revoltei au fost judecati in toamna anului 1900, de catre tribunal penal din Varna. In anul 1901 guvernul lui Petko Karavelov a abrogat Legea cu privire la zeciuială si a introdus impozitul pe teren. Apoi, participantii din revoltele sătești au primit amnistie.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



12545686