Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Ateneul Nicolae Bălănescu, GiurgiuCod 1042


Inspirat după modelul unui templu grec şi având pe faţadă simbolul acvilei romane, Ateneul “Nicolae Bălănescu” a fost construit în doar câteva luni, în 1940, prin gestul filantropic al avocatului Nicolae Bălănescu, care a decis să îşi demoleze casa şi cu materialele rezultate să ridice ateneul.

Deşi edificiul nu păstrează multe elemente din structura iniţială, faţada sudică prezintă un portic neoclasic cu trepte, aceasta fiind intrarea principală, iar faţada estică prezintă porticul încorporat al casei Bălănescu.

Nicolae Bălănescu a donat-o municipalităţii după ce puterea a fost preluată de către Partidul Comunist. Odată ajuns în proprietatea statului, sub administraţia Direcţiei Naţionale a Cinematografiei, clădirea a ajuns într-o stare avansată de degradare până în anul 2000. După 2005, edificiul a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice a Ministerului Culturii şi Cultelor, drept patrimoniu cultural al municipiului Giurgiu şi astfel au fost demarate ample lucrări de reabilitare şi modernizare.

Reinaugurat în primăvara anului 2009, după ample lucrări de renovare și amenajare – realizate la inițiativa si cu eforturile deosebite ale Consiliului Local si Primariei Giurgiu  – Ateneul „Nicolae Balanescu” reprezintă la ora actuală locul în care cultura și arta se pot manifesta în condiții propice.

Aflat în administrarea Centrului Cultural Local „Ion Vinea”, Ateneul vine în întâmpinarea unei dorințe vechi a giurgiuvenilor, aceea de a avea o sală adecvată în care slujitorii artelor să se poată manifesta în plenitudinea talentului lor, iar iubitorii de frumos, constituiți în spectatori, să aibă posibilitatea de a-i urmări.

Încă de la spectacolul prilejuit de inaugurare, pe scena – modernă și foarte elegantă – au evoluat nu doar artiștii locali, ci și nume de marcă ale muzicii românești și internaționale, reprezentanți ai Filarmonicii „George Enescu” București, ai Teatrului de Opera București, ai Filarmonicii din Russe – Bulgaria.

De asemenea, sălile Ateneului au găzduit seri literare, simpozioane științifice, seri de teatru, expoziții și conferințe – satisfăcând cele mai variate gusturi și inclinații culturale.

Capacitate săli Ateneu:

– sală de spectacol – număr locuri 317

– sală de conferințe – număr locuri 90

– foaier parter

– foaier etaj

Ateneul din Giurgiu este cu atât mai important cu cât reprezintă sediul primei filiale de provincie a Ateneului Român din Bucureşti. A fost inaugurat în anul 1940.

În prezent, Ateneul Nicolae Bălănescu din Giurgiu reprezintă o instituţie culturală de interes local, aici organizându-se diverse evenimente precum seri literare, simpozioane ştiinţifice, seri de teatru, expoziţii şi conferinţe.



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14086111