Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Biserica Adormirea Maicii Domnului, GăujaniCod 1024


Peste Vale, în Uliţa Mare a fost străvechea vatră a satului Găujani. Aici a fost şi biserica veche a satului , cu o vechime de peste 300 de ani care a dăinuit până în iarna anului 1962, când s-a prăbuşit din cauza zăpezii, deteriorându-i-se acoperişul. Aceasta biserică a servit cultului până în anul 1882 când sătenii au construit din lemn de molid biserica din Deal, care a servit cultului până în anul 1950 când a fost demolată, deoarece lemnul se carbonizase, fiind pus în pereţi verde, iar pereții fiind tencuiţi cu mortar de var proaspăt.

Pe aceleaşi temelii, pe locul vechii biserici cu hramul Sfântul Nicolae, s-a construit între anii 1950-1962 biserica de azi. Piatra de fundaţie s-a pus pe data de 18 mai 1950.

Biserica s-a târnosit la Rusalii în 1962 de către P.S. Iosif Gafton, Episcopul Râmnicului şi Argeşului. Acest lăcaş s-a construit din iniţiativa  enoriaşilor sub îndrumarea Consiliului Parohial condus de preotul Ion Ungureanu şi de epitropul Nicolae Telebuş. Preotul n-a avut fericirea să apuce târnosirea bisericii, murind aproape în ajunul sfinţirii. Se zice că meşterii ar fi luat măsură după el şi ar fi aşezat-o în zidul bisericii.

Pictura şi împodobirea s-a făcut sub păstorirea şi prin stăruinţa Pc. Pr. Ion Tomescu. Toată munca necalificată şi transporturile de material s-au făcut de obştea satului.

Biserica din Gaujani este construită în întregime din cărămidă veche oltenească, atât zidurile cât și bolțile interioare. Are forma de cruce cu două turle, așezate deasupra bolții în pronaos și în naos.Turlele sunt zidite și acoperite cu tablă. Zidurile bisericii au o grosime de 60 cm.

În partea estică este situat cimitirul bisericii.

Tot în partea de est a bisericii, la intrarea în cimitir se află o cruce ridicată (în anul 2010) în cinstea locuitorilor satului Găujani care au murit pentru apărarea țării.

Terenurile Bisericii Găujani au fost redobândite după revoluție treptat: 7 hectare de pășune și 27 hectare de pădure.

Starea spațiului liturgic și a obiectelor de cult este bună, biserica fiind înzestrată cu obiecte de cult pentru buna ei funcționare (8 rânduri de veșminte preotești, 1 rând acoperăminte pentru Sfânta Masă, 8 acoperăminte pentru sfintele vase.Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12156086