Construită la începutul secolului XX, clădirea i-ar fi aparţinut unui bogătaş misterios, care i-a comandat unui arhitect să-i construiască o casă de vacanţă.
Ulterior, la intoarcea sa în țară, când a văzut construcția ridicată de architect a decis să transforme clădirea în restaurant, cu terasă în curtea interioară.
Curând, Hanul Balcan avea să devină o cârciumă de lux din buricul oraşului, unde nu îşi permiteau să mănânce decât avuţii vremii care plăteau un preț pe măsura notorietății locului.
Oamenii care călcau pragul cârciumii erau îmbrăcaţi fin, şi aveau tot timpul foarte multe documente la ei, pesemne că discutau afaceri.
Chiar și oamenii de rând aspirau la o experiență de rang înalt la acest han și ajungeau să facă economii drastice pentru doar o seară în acest loc.
Oamenii de rând, care nu aveau posibilităţi să intre, se mulţumeau să privească de la distanţă.
Hanul Balcan se compunea din hotel Balcan, restaurant Balcan, parc Balcan.
La parterul clădirii se afla Opincăria Balcan.
Clădirea a fost constrută în stil arhitectural neo-clasic românesc.
Chiar de la sfârșitul secolului al XVIII-lea neoclasicismul, este prezent punându-și amprenta în edificii religioase, care adaptează elemente decorative specifice clasicismului pe structuri de tip bizantin. Aceste influențe, se observă și în cadrul arhitecturii, caselor boierești. După anul 1830, construcția de edificii mari se accentuează, dar din lipsă de specialiști se apelează la arhitecți străini.
Hanul Balcan are faţade cu ornamente clasiciste.
Numeroase generaţii de dobrogeni şi turişti i-au trecut pragul Hanului Balcan pentru a gusta din bucatele tradiţionale servite în perioada interbelică şi pentru a bea un vin rece şi curat de Murfatlar. Şi pe vremea comuniştilor era unul dintre cele mai căutate restaurante de pe litoral. Zecile de mese de pe terasă erau încărcate cu halbe de bere şi platouri cu mici, devoraţi de către oamenii muncii. După revoluţie a devenit pizzerie, ba chiar şi club de filme “la video” şi ar mai fi rezistat cu succes ani buni.
În prezent, clădirea este proprietate privată.