Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Mănăstirea Delta NeajlovuluiCod 1007


MĂNĂSTIREA DELTA NEAJLOVULUI, una dintre cele mai mari mănăstiri din sudul României construită după 1990, a primit statut de mănăstire în anul 2005.

Istoria mănăstirii  începe în ultima parte a anilor 90, cu o plimbare a părintelui arhimandrit Irineu – pe atunci stareț al Mănăstirii Comana pe malul Neajlovului, în zona pitorească a deltei pe care acest râu a format-o, ocazie cu care ridicarea unei mănăstiri pe aceste meleaguri a încolțit în mintea starețului.

A cumpărat 1 hectar de teren agricol, pe care l-a donat viitoarei mănăstirii cu scopul de a construi mai întâi o biserică. Așa se face că în luna august a anului 2000, a fost pusă piatra de temelie a acesteia cu sfințirea momentului și locului de către Prea Sfințitul pe atunci, Teodosie Snagoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Însă, construcția bisericii și organizarea vieții de obște în jurul acesteia, necesita tot mai mult timp. Astfel, la cererea sa, părintele se pensionează la 1 noiembrie 2003 și predă stareția mănăstirii Comana, dedicându-și tot timpul și toată puterea sa de muncă, terminării construcției noii bisericuțe. Astfel, la 2 mai 2004 – în prezența Prea Fericitului Teoctist, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Sfințitului Varsanufie, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor și părintelui Constantin Buga protopop de Giurgiu, a avut loc târnosirea noii biserici cu hramul Înălțarea Domnului. Întrebat de ce a ales „Înaltarea Domnului” drept hram al bisericii schitului, părintele Irineu își amintește: „La vârsta de 17 ani eram frate la mănăstirea Neamț, care are ca hram tot ”Înălțarea Domnului”. Încă de pe atunci doream ca la pensie să mă retrag acolo.” Dacă asta nu s-a întâmplat și, probabil nici n-o să se mai întâmple, părintele stareț s-a hotărât să ctitorească o biserică cu acest hram.

Serviciul religios în Schitul Delta Neajlovului, lucrările de construcție pentru clădirile necesare vieții monahale (printre care și o frumoasă trapeză și alte anexe), nu i-au ocupat într-atât timpul părintelui stareț încât să nu poată visa cu ochii deschiși, făcând planuri cu un  arhitect de specialitate – pentru Mănăstirea Delta Neajlovului, cu hramul Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie).

Planul viitoarei mănăstiri înfățișează o adevărată cetate monahală, cu o biserică tip catedrală în partea centrală a curții încadrată pe trei din cele patru laturi ale dreptunghiului de 160 pe 50 de metri încadrat de chilii (36 la număr). Biserica are 30 de metri lungime, lățimea absidei 18m, iar înălțimea de 30 de metri. Dacă aceste planuri par utopice sau cel puțin cu lungă bătaie de cap, realizabile doar într-un viitor îndepartat, ținem să aducem la cunostință scepticilor, că pe locul parcării s-au adus deja multe materiale necesare.

Hram: Nașterea Maicii Domnului (biserica mare), Înălțarea Domnului (biserica din lemn), Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil (paraclisul)

Are în componenţă Biserica veche din lemn, cimitir, anexele vechi si în construcţie Biserica noua cu anexele aferente.Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net12704070