Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Mănăstirea din Merdaniya, MerdanyaCod 2537


Mănăstirea din Merdaniya ”Sf .40 de martiri” este situată în eparhia din Veliko Tărnovo. Situată în înălțimile din Tărnovo ale lui Stara Planina Centrală, la aproximativ 14 km de Veliko Tărnovo, pe marginea de vest a satului Merdanya. La Mănăstirea din Merdaniya se ajunge pe drumul principal care leagă orașul Veliko Tărnovo de orașul Elena.

 

Mănăstirea din Merdaniya „Sf. 40 de martiri” datează din secolul 13 și, conform legendei, a fost construită pe locul unde Patriarhul din Tărnovo Yoankiy al II-lea l-a salutat în mod solemn pe țarul Ivan Asen al II-lea, după victoria sa de la Klokotnița, care a avut loc în ziua sărbătorii Sfinților 40 de Martiri. La cucerirea Regatului Tărnovo de otomani, mănăstirea a fost distrusă, iar proprietatea sa a trecut în mâinile turcești ale beilor.

În mijlocul secolului al 19-lea, un cetățean mai bogat al orașului Elena, Hadji Kesarii Horozov, cumpără fosta moșie a mănăstirii din Merdaniya. Cu fonduri proprii, el a construit în anul 1853 biserica și clădirile de locuit și a devenit stareț al mănăstirii reînviate. Starețul a înființat și școala de seară în biserica din mănăstire, la care au participat locuitorii din Merdanya și satele din jur. În timpul luptelor pentru eliberarea națională Kesarii Horozov participă la Conspirația lui Velcho, iar ulterior este asociatul lui Vasil Levski. După moartea lui Kesarii în anul 1893, călugării au părăsit Mănăstirea din Merdaniya și ea a devenit pustie. Puțin mai târziu, mănăstirea a fost reconstruită ca o mănăstire de fete, care rămâne astfel până în această zi.

 Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net11732552