Serviciul AudioTravelGuide poate fi accesat GRATUIT, fara suprataxa, de pe orice telefon sunand la +40. Costul este cel al unui apel normal catre o retea fixa!
Sig Top
ROBG Audio Travel Guide App
Google Play Store
App Store

19000

INFO

OBIECTIVE PE JUDETE

Monumentul Victoriei, ConstanțaCod 1143


Situat pe strada Traian, în Parcul Primăriei din municipiului Constanţa, monumentul Victoriei este realizat în stilul specific realismului socialist şi glorifică lupta antifascistă a poporului român. A fost dezvelit în anul 1968, sculptorul fiind Boris Caragea.

Născut în luna ianuarie a anului 1906 în Balcic, Boris Caragea a trecut în nefiinţă în luna august 1982, la Bucureşti. Sculptorul român a fost membru corespondent al Academiei Române din 1955. În tinereţe a fost barcagiu în Balcic. După Primul Război Mondial, între 1924 şi 1925, a luat lecţii de desen cu Hrandt Avakian. Un an mai târziu, s-a înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti, unde i-a avut ca profesori pe Frederic Storck şi pe Oscar Han. Şi-a perfecţionat studiile cu Dimitrie Paciurea, lucrând doi ani în atelierul maestrului. La un moment dat, din cauza lipsei resurselor materiale, Boris Caragea a vrut să părăsească şcoala. Oscar Han l-a ajutat să-şi ia examenele din doi ani într-unul singur şi astfel Caragea a reuşit să-şi termine studiile.

Boris Caragea şi opera sa

S-a făcut cunoscut încă din 1933, imediat după absolvirea Academiei, când a expus primele sale lucrări de sculptură mică la Salonul oficial, făcându-se remarcat prin construcţia volumelor şi fineţea modelajului. În 1934 a deschis prima expoziţie de lucrări cu subiect folcloric, în care a expus şi câteva de inspiraţie dobrogeană: „Femeie cu cobiliţă”, „Dans dobrogean” sau „Pescarii”. În 1937 a primit premiul pentru sculptură al Ministerului Artelor. Lucrările din prima fază de creaţie a artistului au avut ca subiect scene religioase sau portrete realizate cu măiestrie.

Cea de-a doua fază l-a făcut pe Caragea un important reprezentat al realismului socialist, el devenind sculptorul oficial al ideologiei comuniste, în care a crezut sincer, influenţat fiind şi de spiritul vremii. În această fază, Boris Caragea s-a dedicat spaţiului exterior, propice ansamblurilor arhitectonice. În anul 1951, Boris Caragea a fost ales preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici, la conducerea căreia s-a aflat până în 1957, iar în anul 1962 a fost numit preşedintele Consiliului artelor plastice din cadrul Comitetului de Stat pentru cultură şi artă. După ce a ajuns în postul de preşedinte al UAP, Boris Caragea, care fusese şi artistul Casei Regale, şi-ar fi distrus toate operele concepute înainte de 1944, lepădându-se astfel de trecutul său. A fost ales membru corespondent al Academiei Republicii Populare Române, a primit titlul de „Maestru emerit al artei” şi pe cel de „Artist al poporului”. I s-a acordat de câteva ori „Premiul de stat”. A primit numeroase comenzi oficiale, realizând importante lucrări plastice, printre acestea numărându-se: „Durere”, „Aruncătorul de disc” – realizată în 1958 şi amplasată pe faleza din Constanţa, „Rod (Maternitate)” – statuie în bronz, amplasată în anul 1964 pe faleza din Eforie Nord, în zona Debarcader.

 



Did you spend the night/ are you planning to spend the night in the region?
If yes, how many nights do you intend to/have spend in the region?
Post ID
Post Name
Post URL


codelist


booked.net



14513747